Azjatyckie słodycze z herbatą matcha

Jednym z popularnych składników stosowanych w wyrobie słodyczy w Japonii i innych krajach Azji jest sproszkowana zielona herbata matcha. Azjatyckie słodycze z jej dodatkiem charakteryzują się nietypowym smakiem i działaniem pobudzającym. Zawarta w herbacie teina dodaje energii, a dzięki temu, że herbaciane słodycze zawierają jej nieduże ilości, pobudzenie jest delikatne. Z tego względu wyroby z matchą są bezpieczne dla osób z nadciśnieniem.

Najpopularniejsze azjatyckie słodycze z dodatkiem matchy

Istnieje wiele tradycyjnych przepisów na desery z wykorzystaniem zielonej herbaty. Do dobrze znanych i lubianych azjatyckich słodyczy z herbatą zaliczyć możemy przede wszystkim ciastka mochi – wyrabiane z ciasta powstałego w skutek ubijania mąki ryżowej. Matcha stosowana jest również jako dodatek do kremów w ciastach oraz jako posypka. Co ciekawe, istnieją również wersje zachodnich słodyczy z wykorzystaniem herbaty – np. tiramisu z kakao zastąpionym matchą.

W wersji bardziej nowoczesnej, w wielu cukierniach dodaje się zieloną herbatę do słodkości takich jak ciasteczka, manufakturowo produkowane lody i sorbety oraz czekoladki. Obecnie na rynku znajdziemy również produkty dużych marek, które produkują azjatyckie słodycze w nowoczesnej odsłonie – jako wafelki, batoniki, lody na patyku czy w wersji mniej słodkiej – chipsy, krakersy i kwaśne żelki.

Udostępnij: