Najlepsze blaty kamienne do kuchni
Blaty kamienne to doskonałe rozwiązanie zarówno do kuchni, jak i łazienek. Kamień jest znacznie mocniejszy, bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć i temperaturę, co oznacza, że może być używany znacznie dłużej. Odpowiednio zaimpregnowany blat kamienny jest również łatwiejszy w czyszczeniu niż klasyczny blat drewniany.
Jakie blaty kamienne są najlepsze?
Wybór kamienia naturalnego na blat kuchenny zależy od preferencji klienta. W nowoczesnej kuchni doskonale sprawdzają się skały takie jak granit, porfir, bazalt, a w szczególnych przypadkach marmur i trawertyn (te dwa ostatnie są mniej odporne na zabrudzenia). Dzięki pracy z kamieniem można uzyskać wiele różnych efektów. Odpowiednia metoda piaskowania nada kuchni niepowtarzalny odcień, a dalsze polerowanie i impregnacja odpowiednim blaskiem nada jej wyjątkowy wygląd. Lekko polerowany kamień sprawia, że blat roboczy jest zawsze lśniący i czysty. W klasycznych wnętrzach bardziej odpowiednie są blaty kamienne o lekko polerowanej powierzchni bez połysku. Takie blaty nadają się do kuchni w stylu angielskim lub francuskim country; można połączyć niepolerowany kamień z cegłą i delikatnymi drewnianymi dodatkami.
W przypadku blatów kamiennych popularność zyskuje również konglomerat i kamień inżynieryjny. Konglomerat to połączenie kwarcu i dodatkowych substancji poprawiających właściwości kamienia. Kamień inżynieryjny składa się z pokruszonych skał granitowych z dodatkiem glin, skaleni i barwników. W ten sposób powstaje naturalny i trwały blat, często wzmocniony specjalną siatką. Konglomerat i kamień inżynieryjny, w przeciwieństwie do kamienia naturalnego, charakteryzuje się szeroką gamą kolorów i naturalną głębią barw.